HTML

Balkánblog

Hogy miről is szól ez a blog? Európa egyik legszebb, de mindenképpen legváltozatosabb részéről, Ljubljanatól egész Athénig. Persze az igazán izgalmas részek ezek között helyezkednek el;)

Friss topikok

Linkblog

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 7.nap Barbullush - Shkodra - Virpazar - Donji Štoj

2011.03.05. 14:53 :: adamnfl

7.nap

Reggel nyolc óra tájban indultunk tovább a hollandoktól Montenegró irányába. A délelőtti program Shkodra várának megtekintése volt.

Sajnálom, hogy a városba nem mentünk be, mert állítólag hírhedten lerobbant hely, az egyik legszegényebb albán város, így lehetett volna pár autentikus képet készíteni. 

Fölfelé menet az egyik kanyarban pillantottam meg az Ólommecsetet, amit sajnos idő hinyában nem tudtunk megtekinteni, mert választani lehetett, hogy vagy vár vagy mecset. Mondjuk tudtommal be van zárva, úgyhogy mindenképpen a várat volt érdemes választani. A köves úton először egy teknősre lettem figyelmes.

Kisvártatva azonban egy komplett kecskenyáj tűnt fel,

kezdtem lassan egy vadasparkban érezni magamat. A várba ha jól emlékszem 200 lek környékén volt a beugró, ami nem vészes, bár van a szép kilátás minden irányba és kész.

Shkodra városa így a település széléről nem is tűnt annyira lepukkantnak, bár ez csalóka biztos. Szerencsére büfé az volt, így a délelőtti hőség miatt elvesztett folyadékot könnyen pótolhattam egy sörrel. Körülbelül egy órát időztünk itt, majd indultunk lefelé.

Amikor lejjebb értem láttam, hogy valakiket többen is fotóztak: népviseletben lévő albán férfi és csinos lány divatós szóval élve "pózolt" a fényképezőgépeknek. Szépek ezek a ruhák szerintem, bár nagyon kevés ilyet láttam a négy nap alatt. Buszba szállva Hani i Hoti felé vettük az irányt, ami az albán-montenegrói határ. Előtte azonban még egy bunkernél megálltunk fotózkodni.

Sikerült néhány képet készítenem Albánia 1-es(!) számú főútjáról, ilyen útviszonyok mellett én kirakatnék egy táblát, hogy autóval csak saját felelősségre...

Mondjuk az ember a negyedik napon már nem csodálkozik, amikor az autópályán a leállósávban motoros jön szemben, vagy amikor valaki leparkol egy körforgalom közepén. Olyan is volt, hogy a dinnyeárus úgy kipakolt az útra, hogy gyakorlatilag a fél sávot elfoglalta. Az biztos, hogy Albániában közlekedni nagy élmény. A határállomásra érve meglepő volt, hogy sor az itt se nagyon volt, és mindennel együtt egy óra alatt megúsztuk az átkelést Montenegróba. A látkép ezután se sokat változott, mivel főleg albánok lakta településeken mentünk keresztül.

Podgoricába érve már ismét egy nagyvárossal találtuk szembe magunkat, de mivel a túravezetőnk szerint semmi látnivalót nem rejteget, ezért nincs értelme megállni. Délután három óra felé értünk a bájos kis tóparti településre, Virpazarra. Amíg a hajót intézték, mi tettünk egy rövid látogatást egy kis múzeumban, ahol helyi eszközök voltak bemutatva, egyfajta néprajzi múzeum jellege volt az egésznek. Ez egy magánházban volt, és a helyi nő, aki beszélt a tárgyakról igen jól tudott magyarul. Szerb volt, de elmondta, hogy a Vajdaságban nőtt felé és így megtanult magyarul is, csak úgy szórakozásból. Tiszteletre méltó.

Amikor elindultunk a képen látható hajóval nem gondoltam volna, hogy ilyen hosszú és kellemes hajókázásnak nézünk elébe.

Átmentünk a vasúti híd alatt, majd a tó északnyugati csücskében tettünk egy kört. A Shkodrai-tó egészen egyedülálló Európában, vízi- és madárvilága párját ritkító.

Kisebb-nagyob szigetek tucatjai közt haladtunk, a szinte érintetetlen természetben. Az egyik ponton a kapitány leállította a motort, és akinek kedve volt hozzá csobbanhatott egyet.

Bekukkantottam a kapitányhoz, aki igazi hajósnak tűnt, látszott rajta, hogy évtizedek óta kormányoz. Úgy láttam radar helyett söröcske segítette a navigálásban. Este hat óra környékén értünk vissza Virpazarba, több, mint három órás hajóút volt, így nem is volt végül is annyira drága az a kb. 20 euró amennyibe került.

Buszunk a vasútvonal túloldalán állt, így át kellett haladni Montengró legforgalmasabb (és gyakorlatilag egyetlen) vasúti vonalán, a képen a távoli hegyek mögött már a tengerpart található, vagyis Sutomore, ahol a Bar felé közelekedő vonat kiért a tengerpartra. (Amúgy Albánia az egyetlen ország Európában, aminek csak belföldi vasúti közlekedése van.) Ezt a déli irányt követtük mi is, de mire Donji Štoj-ba, a campingbe értünk már besötétedett. Természetesen nem maradhatott ki az esti kiruccanás: a főút mellett rengetegen voltak, s egy hamburger és egy üveg jóféle Vranac (montenegrói vörösbor) mellett Zolival megtárgyaltuk a nap eseményeit. Feltünő volt, hogy rengeteg külföldi rendszámú autót lehetett látni, főleg albánokat (nem meglepő ennyire délen), koszovóiakat, szlovénokat, na meg persze németeket, svédeket, gondolom ezek is csak a vendégmunkások autói. Időnként egy-egy magyar rendszám is feltűnt azért.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://thebalkans.blog.hu/api/trackback/id/tr352712689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.03.06. 17:08:58

A vonatos kép csodás (meg az összes többi is), szívesen zötykölődnék arrafelé. Van Szabadka-Bar közvetlen járat, egyszer kipróbálom. Állítólag ez szokott a legtöbbet késni, még a Belgrád-Szófia gyorsnál is többet. :)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.06. 18:23:11

@bikmakk: köszönöm:) nekem is eszembe jutott már, hogy egyszer egy Budapest-Bar-t le kéne nyomni belgrádi átszállással:) Eszméletlen szép ez a Shkodrai-tó:) Montenegró Európa kis ékszerdoboza:)

Lehetne arról szó, hogy a legközelebbi posztodban megemlíted ezt a blogot is nálatok?:) Azt nagyon megköszönném:) Igazából azért is hoztam létre ezt a blogot, hogy mások kalandjait, tapasztalatait is olvashassam:)

Ja és ha minden igaz összejön a koszovós utazás, május közepén megyünk 5 napra:) De előtte még 2 hét múlva egy 5 napos dalmáciai kiruccanás:) Wááá de várom már:) Jó lesz kimozdulni a hétköznapok unalmas világából:)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.03.07. 00:31:54

@adamnfl: Úgy érted, a szőke lányokkal jön össze? Vagy nem velük beszélted meg? ;)

Ha majd utazós témáról írok, akkor linkellek, becsszó. De egy tök másról szóló posztban szerintem ez hülyén nézne ki, olyan reklámízű. Egyelőre 3-4 régi ötletemet szeretném írásos formába önteni, aztán pedig egy külföldi blogból fogok lefordítani egy egész sorozatot a szerző engedélyével (meglepi, hogy pontosan mit és honnét). Ja, mindezek előtt befejezem a nemrég elkezdett nyelvtipológiás posztot - erre külön fel lettem kérve Styxx kolléga által. :)

Naszóval, úgy május környékén, amikor beköszönt a jó idő, egy szép képekkel telepakolt, balkáni utazásra csábító írásnak nagy keletje lenne. A bevezetőt megírom én (kicsit kihegyezem Szerbia természeti értékeire: Đerdap, Tara, Zlatibor, Kopaonik, stb mégis csak egy Srbija-blog vagyunk), aztán pedig a Montenegrós vagy a Macedóniás (esetleg Horvátországos, bár azt jóval többen ismerik) fényképeid közül asszem tudnék válogatni. Ha akarod, egy rövid beszélgetés-szerű bemutatkozás is lehet hozzá.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.03.07. 00:35:27

@bikmakk:
(A szerbiai Tara hegység nem tévesztendő össze a montenegrói Tara folyóval és kanyonjával.)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.07. 06:50:47

@bikmakk: köszönöm a lehetőséget:) nem, nem velük jön össze, de szintén nagy szervezés árán egy fórum segitségével találtam valakit aki szintén nagy Balkán-rajongó és nem volt még Koszovóban. Egy szép kis körút van betervezve:)

Azon kevesek egyike vagyok, aki a 2 Tara között tud különbséget tenni:) Nálunk Pesten inkább csak a montenegróit ismerik (ha ismerik...)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.03.07. 20:15:03

@adamnfl: Ja, nem is rád gondoltam, hanem az idetévedő olvasókra. Kommentből is lehet tanulni, legalábbis 1-2 színvonalas blog nem címlapos cikkeiben elég jó a trollszűrő.
:)

Etilcsoport 2011.03.19. 13:35:16

@bikmakk:
Én 4x nyomtam le eddig a csodálatos vonatutat Barba Szabadkáról, idén nyáron tervezzük a következő rundot :)

A 4 út átlaga 2 óra késés (0-4 óra késés...), de minden perce megéri a látvány miatt.
Ajánlom ezt a videót:

www.youtube.com/watch?v=a5KRqnvUY3c

Volt itt olyan, hogy Podgorica előtt a kanyarban leállt a vonat és poroltózták a kerekeket, mert az gyanúsan füstölt... 10 percre rá láttuk az 50 méteres mélységbe az előző tavasszal leborult vasúti kocsit... érdekes élmény volt :)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.19. 15:12:59

@Etilcsoport: azt gondolom, hogy nagy élmény lehetett:) szeretném majd később vonattal is bejárni a Balkánt, szuper lehet!:)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.19. 15:13:55

@adamnfl: amúgy a neved miatt kérdezem csak, neked is közöd van valamilyen szinten a kémiához, mint nekem?:)

Etilcsoport 2011.03.19. 17:46:15

Mármint nekem?
Nem, csak egy bizonyos biokémiai folyamat szervezetre gyakorolt hatását ismerem :)
süti beállítások módosítása