HTML

Balkánblog

Hogy miről is szól ez a blog? Európa egyik legszebb, de mindenképpen legváltozatosabb részéről, Ljubljanatól egész Athénig. Persze az igazán izgalmas részek ezek között helyezkednek el;)

Friss topikok

Linkblog

3 napos kirándulás Bosznia-Hercegovinába - 1.nap Budapest-Szarajevó (2009. április)

2011.02.09. 18:15 :: adamnfl

2009. április

1.nap

Bosznia - a szó hallatáról egész 2009 tavaszáig az országról a '90-es évek délszláv háborúja, a sokszázezer akna és Srebrenica jutott csak eszembe, némi történelmi emlékképpel megfűszerezve (Ferenc Ferdinánd elleni merénylet). Nem is tudom, hogy jött az ötlet, hogy pont Boszniába menjek...szeretek új országokat felfedezni, és egy évvel korábban Szerbiában egy túrán beszéltem pár Banja Lukából jött fiatallal.

Szarajevóba azért nem olyan gyakran mennek a magyarok, pedig nem hiszem, hogy van 5-600 kilométeres körzetben olyan város, ahol kis túlzással 5-6000 kilométerre érezheti magát az ember.

Ez egy csoportos utazás volt, a hagyományoktól eltérően azonban csak kisbusszal. "Természetesen" senkit nem sikerült rávennem, hogy eljöjjön velem, pedig nagyon tanulságos lett volna. Itthon az emberek úgy érzem túlságosan hisznek a médiának, ami pedig sajnos gyakran elég egyoldalúan tudósít. 

Péntek kora reggel indultunk kb. tizenöten, és ha jól láttam majdnem mindenki ismerőssel jött, kivéve én és Zoli, aki mellé ültettek. Na már most mondom, hogy ez egy nagyon szerencsés ültetés volt, több közös kalandunk is volt azóta már, de erről majd későbbi bejegyzésekben. Akkor még csak Dunaújvárosig volt megépítve az M6-os, így utána a régi hatoson kellett zötykölődnünk egész Udvarig, ami az utolsó magyar falu a horvát határ előtt. A határon nemigazán szívóztak szerencsére, így egész jó tempóban haladtunk a Száváig, ami természetes határ Horvátország és Bosznia között. Érdekes volt látni a horvát oldalon a határbódékon a rengeteg korrupcióellenes plakátot, úgy látszik ez a környező országok (persze minket is beleértve) közös rákfenéje. Amikor beléptünk Boszniába kicsit még ez az "úristen hova jöttünk" érzés volt bennem, ami kb. 5 perc alatt elmúlt.

Földrajzban kicsit jártasabbak tudhatják, hogy Bosznia és Hercegovina (eredeti nyelven: Bosna i Hercegovina) két nagy entitásból áll: a Szerb Köztársaságból (Republika Srpska), amelynek túlnyomó részét szerbek lakják (ők a boszniai szerbek) és az úgynevezett Föderációból ahol inkább bosnyákok, viszont Mostar környékén, a történelmi Hercegovinában és úgy általában a horvát határ mentén horvátok élnek. Így fordulhat elő az, hogy ha egy etnikai térképet megnézünk az ország kevesebb, mint egynegyedében vannak csak abszolút többségben (50% felett) a bosnyákok. Ez a tény azért egy EU-s ország állampolgáraként hallva elég bizarrnak tűnhet. Az út Szarajevóig a Bosna folyó völgyében vezet nagyon sokáig. Az első említésére méltó város Doboj, amely fölé vár is magasodik. A szakasz helyenként nagyon szép, szurdokszerű, főleg Maglaj környéjén. Zenica már letagadhatatlanul iparváros, nem is tartozik a fő látványosságok közé. A "visoko-i piramisok" mellett elhaladva elgondolkoztam hogy lehet-e valami igazságtartalma a dolognak vagy csak egy újabb ámítás az egész. Én személy szerint az utóbbi mellett tettem le a voksomat.

Eléggé későre járt már az idő, amikor beéérkeztünk Szarajevóba. Ha jól emlékszem legalább egy órába tellett amíg áthámoztuk magunkat a városon, mivel mi a belvároson túl szálltunk meg egy domboldalba épült kedves kis családi házban.

Közvetlenül a szállás mellett volt egy kilátó ahonnan az egész városra rá lehetett látni, még a Balkán egyik legmagasabb épületére, a 172 méter magas Avaz-toronyra is.

Ezután lesétáltunk a belvárosba, egész pontosan a Baščaršija nevű negyedbe. Egy nagy téren található a Sebilj, a város kútja, amiről úgy tartják, hogy ha valaki iszik belőle, akkor még visszatér a városba.

Szarajevó török hangulatú belvárosának főutcája a Ferhadija, ahova éppen sötétedéskor érkeztünk. Persze ez már csak ilyen fakultatív jellegű séta volt, Zolival és egy lánnyal -akinek már nem emlékszek a nevére- sétálgattunk.

Egyszer csak megszólalt a müezzin és imára hívta az embereket. Nem mellesleg itt található a Balkán legnagyobb dzsámija, a Gazi Husrev dzsámi. Épp a dzsámi bejáratánál voltunk, amikor egy nagy tiszteletben álló muszlim idős úr ment el mellettünk népes kíséretével, látszott az embereken körülötte, hogy nagyon megbecsült személyiségről volt szó. Szívem szerint bementem volna a dzsámiba, de ehhez le keleltt volna venni a cipőmet és otthagyni a sokszáz másik között...sajnos a magyar viszonyokhoz vagyok szokva, és itthon tuti, hogy lába kélne a cipőmnek. Sebaj, gondoltam, a dzsámi mellett álló fürdőt azért megnéztük.

Ezen a képen amúgy egy másik, kisebb dzsámi látható, nem messze a Sebilj-kúttól. Később tovább folytattuk a sétát a Ferhadiján, majd egy nagy téren leültünk és rendeltünk pár italt (például Mostarból származó grappát), amit szép komótosan elfogyasztottunk. Két dolog tűnt fel: az egyik az hogy eszméletlenül sok ember volt még este 11 után is az utcán (a budapesti éjszakai élet semmi ehhez képest) és hogy milyen sok rendőr van. Az ember egyáltalán nem érezte magát veszélyben. Amúgy az érdekes az, hogy statisztikailag a közbiztonság jobb pl. Macedóniában vagy Albániában, mint Magyarországon. De erről, hogy ez mennyire igaz, majd más túrákról szóló leírásokban olvashattok. A másik dolog ami feltűnt, az az, hogy azok a nők akik ott sétálgattak valami olyan szinten luxuscuccokban voltak és olyan topmodell kinézetűek voltak, hogy az nem semmi, itt szembesültem először úgy általánosan a balkáni lányok szépségével, ami aztán később főleg Budvában, Montenegróban csúcsosodott ki. 

Ezután betértünk egy helyi szórakozóhelyre, majd következett a Balkánon kihagyhatatlannak számító szendvics, hamburger, vagy nevezzék akárminek is...nem tudom van-e hely Magyarországon, ahol egy kb. 400 forintos szendvicstől úgy jóllakok, hogy nem biztos, hogy belém férne még egy...igaz várni is kellett rá vagy fél órát, de megérte. Azóta ha Balkán, akkor szendvicsek, nálam a kettő összeforrott. Végigsétáltunk az egész főutcán, aminek a végén egy van egy emlékhely a háború áldozatainak emlékére. A tűz éjjel-nappal megállás nélkül ég.

Hazafele menet még beugrottunk egy pékségbe (igen, éjjel fél egykor is nyitva van!) ahol életem első (de messze nem utolsó) burekét ettem meg, mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. Egész könnyen visszataláltunk, egy házak között levő temető mellett felmásztunk a házunkhoz, s aludtunk egy jót, kipihenve a nap fáradalmait.

 

13 komment

Címkék: bosznia szarajevó doboj zenica visoko maglaj

A bejegyzés trackback címe:

https://thebalkans.blog.hu/api/trackback/id/tr202649534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.02.10. 21:03:22

Szia! Láttam, hogy kommenteltél a Serbia blogon. Kíváncsi vagyok, miről fogsz még írni. Van még sok témád talonban vagy majd megint utazol? Ha gondolod, küldj vendégposztot (vagy közvetlenül Csabának, vagy akár nekem, tökmindegy) és kirakjuk.

Kiegészítés: a Balkán-félsziget legmagasabb lakóépülete valóban Szarajevóban van és valóban 120-117 m magas (két szárnya van): goo.gl/1d1PE

Amire Te gondolsz, az az Avaz torony, ez 172 m, de már ennél magasabbak is vannak a Balkánon, persze szintén nem lakóépületek, pl. Isztambul európai oldalán a "Sapphire of Istanbul" 260 méteres, a közelében lévő "Diamond of Istanbul" pedig 270 lesz, de az még nincs kész.

Sapphire: goo.gl/oaaqx (2009-ben fejezték be)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.02.10. 21:35:27

@bikmakk: először is köszönöm a helyesbitést!:) Igen, arra gondoltam, amit mutattál. Az isztambuli épületek eszembe se jutottak, nem tudom, nekünk ezt mondták akkor ott, de igazad van:)

Igazából a háború történetét akarom majd részletesen bemutatni, mindennapi érdekességeket, és hát igen, további utazásokat. Nyáron pl. egy 14 napos Albánia-Macedónia-Montenegró túrán voltam, ami nagyon tanulságos volt, de voltam tavaly Belgrádban és Banja Lukában is.

A SerbiaInsajd-ot hányan szerkesztitek?
Még felrakok néhány posztot, de utána megköszönném ha tennétek emlitést a blogomról, legalább egyszer, hogy tudja a nép, hogy ilyen is létezik:D

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.02.10. 21:40:53

@bikmakk: ja igen, ti hogy kezdtetek bele? Hogy lehet olvasókat szerezni a legegyszerűbben szerinted?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.02.10. 22:03:28

@adamnfl: Jelenleg hárman csináljuk a blogot:

1. Bálint Csaba alapító főszerkesztő, aki 2008-ban Goldenblog-díjat hozott össze a Serbia Insajdnak, akkor mi még csak olvastunk, ill. kommenteltünk;

2. Styxx, aki remek érzékkel állít össze egyszerű témák köré csoportosított könnyedebb, olvasmányosabb posztokat és azokkal gyakran szerepel az Index címlapján;

3. Szerény személyem, én ilyen szlavistáknak való, 1-1 témát minél alaposabban körbejáró írásokat szeretek és szeretnék még közölni, meg persze a személyes érintettség okán Belgrádról bármit.

A háború történetének bemutatása érdekes dolog, bár egy kicsit nagy fába vágtad a fejszédet szerintem. Amúgy vajdasági vagy? Beszélsz szerbhorvát-horvátszerb-bosnyákmontenegróiul? Hány éves voltál 1995-ben? (Nem akarom lebecsülni a kompetenciádat, ne érts félre, de azt hiszem, hogy temérdek témába vágó könyv elolvasása és évek óta tartó érdeklődésem ellenére én nem mernék belevágni egy ekkora volumenű projektbe, főleg, hogy még egy csomó minden nincs is rendesen kutatva. De szurkolok Neked!) Ez esetleg segítségedre lehet: goo.gl/4G38b

Tervezek egy posztot írni a közeljövőben (pár hét), amiben ilyen hasonló témájú linkeket gyűjtök majd össze, tehát ha valakit a volt jugoszláv tagköztársaságok története és kultúrája érdekel, az hol tájékozódhat, miket olvashat. Majd abban megemlítem a blogodat, de akkor tényleg írj még egy pár érdekes útibeszámolót addig. :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.02.10. 22:11:54

@adamnfl: olvasókat "szerezni" úgy annyira nem lehet, azok majd jönnek. Csak írj szorgalmasan és ha a blog.hu megmondóembereinek bejön valamelyik ütősebb posztod, akkor kikerülhetsz a címlapra.

Ha akarsz, küldhetsz nekem egy személyesebb jellegű vendégposztot, amiben leírod, hogy ki vagy, mi vagy, MIÉRT ÉRDEKEL ENNYIRE ez a téma, összefoglalod, hogy hová utazgattál eddig és mi az általános véleményed ezekről a helyekről, stb, akkor írok belőled egy posztot és abban linkelni lehet a blogodat. Styxx egyszer már csinált interjút a Balkánon utazgatni szerető bloggerlányokkal:

srbija.blog.hu/2010/09/21/belvarosi_cowgirls_menni_balkan_interju_a_balkan_blonds_blog_szerzoivel

Viszont a kommentben beszélgetés helyett szerintem nyomjuk privátban a csevejt, kattints a nickemre és dobj egy e-mailt az indás profilomban tlálható g-mail fiókomba.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.02.10. 22:21:24

@bikmakk: Tudom, hogy nagyon nehéz feladat...többször is kerestem könyvet a témával kapcsolatban, de nem találtam olyat ami az érdeklődésemet maradéktalanul kielégitette volna. Ezért gondoltam hogy talán az angolból össze lehetne szedni elég sok infót. Persze nem könyvet akarok kiadni, tehát terjedelemben nem lenne olyan hosszú...még ezt meggondolom:) Sajnos a nyelvtanulást nem olyan rég kezdtem csak (horvát, de hát mondjuk a horvát-szerb-bosnyák között sokkal kisebb a különbség, mint a pl. a horvát nyelvjárások között, pl. a Zágrábban és a szigetvilágban beszélt horvát között) Az a baj, hogy nem könnyű Magyarországon ilyen nyelvkönyvekhez hozzájutni. A legjobb alapfokú horvát könyv munkafüzetét például 2 éve nem adták ki...

Lesznek még bejegyzések, sőt ennél csak jobbak lesznek...azért mégis csak 2 éve volt már ez az utazás, és akármilyen szuper is volt, annyira már nem voltak frissek az élmények. Azt hiszem a nyári 14 napos túra lesz az igazi...eszméletlenül élménydús volt, csináltam vagy 2000 fotót, majd kiválogatom a legjobbakat.:)

Hú pedig pont a belgrádi egynapossal akartam folytatni:D Na akkor majd úgy fogalmazom, hogy tudom, hogy lesz aki lektorálja:D

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.02.10. 22:49:33

@adamnfl: Csak lazán, lektorálásról ne beszéljünk. Itt szellemi tőke átadása történik, mindkét irányba. Én is tanulok majd a posztjaidból, úgy, ahogy végül is mindenből tanul az ember, amit elolvas - azt már nem veheti el tőle senki. Legfeljebb teszek majd 1-2 kiegészítést. :)

Szerintem ezt a háború-történetet ne komplikáld túl, legyen inkább összefoglaló és okokat-okozatokat elemző írás, mintsem a cselekmények egymást követő leírása. Persze, ahogy gondolod. Csak tudd, hogy ez a téma még mindig képlékeny, tehát intenzíven kutatják, semmi sem 100%. Másrészt ne ess abba a hibába, hogy bűnösökre és ártatlanokra osztod fel a háborús színpadot, mert az már lerágott csont és nem is állja meg a helyét. (Az egyetlen csoport, akikről valóban el lehet mondani, hogy csöppet sem voltak sárosak, azok a vajdasági átlagmagyarok.)

Kiinduló könyv a témában:
Sokcsevits Dénes: A délszláv háború

Sok dolog van online, az angol nyelvűeket majd magad megtalálod, a magyar nyelvűek közül egyet még hadd ajánljak:
Viszolygás a várostól - szerb társadalomtudósok Milošević Szerbiájáról. Itt: mek.oszk.hu/05900/05980/

Nyelvtanulás ügyben: tulajdonképp tökmindegy, szerbül vagy horvátul tanulsz meg, bár ha az egész exYu térség érdekel, akkor a cirill betűk folyékony olvasása elengedhetetlen. (Szerbiában Niš környékén az utcai feliratok 95% cirill, még Újvidéken ez az arány 10-20%. Macedóniában és nincs is latin abc.) Én annó Belgrádban vettem olyan tankünyvet, ami színvonalas, igaz a magyarázatok angolul vannak benne: goo.gl/CXr8G (nagyon jó!)

Larisa Zlatić oldala se rossz, egy csomó pdf-et le lehet tölteni és kinyomtatni: www.lztranslation.com/serbian_grammar.html

A fotókra majd nagyon kíváncsi leszek.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.02.10. 23:04:55

@bikmakk: szerintem vasárnap lesz meg az a poszt, addig van egy kis elfogalaltságom sajnos:) elvileg (nem akarom elkiabálni:D) jövő héten beszerzem azt a munkafüzetet ami nélkül nemigen tudnám folytatni. Ha esetleg mégse sikerül akkor tényleg a szerb következik B tervként:)

Most látom, hogy a te "műved" a Szandzsákról szóló poszt nálatok. Az nagyon tetszett, lájkoltam is Facebookon:)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.02.11. 01:06:28

@adamnfl: hú, ez nagyon veszélyes információ, mert eddig négy ember lájkolta a posztot... nem félsz, hogy kiderül, melyik vagy Te? :D :D

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.02.11. 02:44:13

Kiegészítés II.:

"Földrajzban kicsit jártasabbak tudhatják, hogy Bosznia és Hercegovina (eredeti nyelven: Bosna i Hercegovina) két nagy föderációból áll: Boszniából, amelynek túlnyomó részét szerbek lakják (ők a boszniai szerbek) és Hercegovinából amit bosnyákok, viszont Mostar környékén, és úgy általában a horvát határ mentén horvátok."

Helyesen:
Bosznia és Hercegovina két nagy ENTITÁSBÓL áll, az egyiket új hívják, hogy (Horvát-Bosnyák) FÖDERÁCIÓ, a másikat pedig úgy, hogy Szerb Köztársaság. (Abban igazad van, hogy a Republika Srpska legnagyobb része a történelmi Bosznia területén van, ezért szokták Boszniai Szerb Köztársaságnak is hívni, meg persze azért is, hogy egyértelműen elhatárolják Szerbiától, aminek szerb neve Republika Srbija.) Ha megnézed az alábbi térképet, minden világos lesz: a sötét színű rész az a tájegység, amit hagyományosan Hercegovinának hívnak, Montenegróba is átnyúlik amúgy. goo.gl/HAmUC
A sárgán hagyott terület mindig is Bosznia volt (jó, mondjuk Kulin bán óta).
Hercegovinát ma főleg szerbek és horvátok lakják, bosnyákok nem nagyon vannak ott. Szóval ne keverjük a két entitás és a két történelmi országrész fogalmát. Az 1995-ös daytoni béke óta az államot entitásokra felosztó rendszer van érvényben. Azon belül a szerb köztársaságban régiók vannak, a Föderációban pedig kantonok. Különleges státusza van Szarajevónak. Amúgy a két terület aránya 51-49%, a Föderáció kicsit nagyobb.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.02.11. 09:00:42

@bikmakk: na ezeket majd korrigálom, kössz:) Mostantól akkor utána nézek mindennek:D Tényleg azt akarom, hogy szinvonalas legyen ez a blog, tehát ilyen alaphibák nem férnek bele. Sok mindenkitől hallottam sok mindent eddig a Balkánról, de eddig nem kérdőjeleztem meg egyik infó helyességét sem, úgy látszik ez hiba volt.:)
Valahol azt olvastam, hogy északkeleten Brčko is speciális helyzetben van
süti beállítások módosítása