HTML

Balkánblog

Hogy miről is szól ez a blog? Európa egyik legszebb, de mindenképpen legváltozatosabb részéről, Ljubljanatól egész Athénig. Persze az igazán izgalmas részek ezek között helyezkednek el;)

Friss topikok

Linkblog

Csoportos utazás Koszovóba!!! 2011. október 28 - november 2.

2011.10.04. 23:19 :: adamnfl

 Sziasztok!


2011. október 28. és november 2. között az Experience Balkan csapata (melynek jómagam is tagja vagyok) utazást szervez Koszovóba, Európa legújabb országába. Az utazás eltér a hagyományos utazási irodák által szervezett utaktól, hiszen itt a cél a koszovói albánok és szerbek életformájának, kultúrájának, történelmének megismerése.

 

Hazánk egyetlen koszovói csoportos utazásáról lesz most röviden szó:


Az utazás főbb pontjai:


- Látogatás Pristinában, Koszovó fővárosában

- Ismerkedés Janjevoval a többségében horvátok(!) lakta kelet-koszovói faluval

- Európa egyik legszebb kanyonjának, a Rugova-völgynek a felfedezése

- Alvás hagyományos albán kőből épült kullában, egyedülálló élmény!

- Kosovska Mitrovica/Mitrovice az etnikailag kettéosztott város megismerése

- Borkostóló szerb illetve albán borosgazdáknál

- Látogatás Prizrenben, a Balkán egyik leghangulatosabb városában

- Koszovó 3 legismertebb szerb ortodox kolostorának felkeresése (Manastir Visoki Dečani, Peć Patriaršija, Gračanica)

- Adem Jashari, a legnagyobb koszovói albán nemzeti hős és családjának elmlékhelye szülőfalujában, Prekazban


Utazás: 20 személyes kisbusszal


Az utazás ára: 35000 Ft + 150 euró (ha marad pénz, visszaosztásra kerül)

 

A szervezők rendelkeznek helyismerettel és helyi kapcsolataik is vannak


Érdeklődni: http://www.facebook.com/tour.balkan           

info@experiencebalkan.com            06 20 2651640


Az Experience Balkan csapata mindenkit sok szeretettel vár!

Helyek már csak korlátozott számban vannak a kisbuszban!

 

Szólj hozzá!

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 9.nap Donji Štoj - Sveti Stefan - Kotor - Perast - Budva - Donji Štoj

2011.03.11. 19:00 :: adamnfl

9.nap

Aznap a délelőtt a pihenés jegyében telt: mindenki azt csinált, amit csak akart. Persze a társaság nagyobb része kihasználta, hogy Montenegró leghosszabb homokos tengerpartja (Velika plaža) karnyújtásnyira volt csak, így csobbantunk egy jót az ország legdélebbi tengerparti szakaszán. Feltűnően sok albán volt, sokan ezt a részét már nem is annyira szeretik Montenegrónak, mondván, hogy túl erős az albán hatás. Rengeteg fiatal volt, Zoli barátom észre is vett egy szemrevaló huszonöt-harminc év körüli nőt, aki az öt(!) gyerekéhez sétált ki éppen a partra a vízből. Nagyon másak a népesedési statisztikák az albánoknál, mint nálunk, de erről már volt szó. Dél körül indultunk el a busszal, s első megállónk Sveti Stefan volt, ahol egy fotószünet erejéig álltunk csak meg.

6 komment

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 8.nap Donji Štoj - Lovćen - Krštac-hágó - Rijeka Crnojevica - Donji Štoj

2011.03.10. 20:38 :: adamnfl

8.nap

Az első montenegrói reggelen igen korán keltünk, s indultunk útnak a montenegróiak szent hegye, a Lovćen felé. Bar-ban egy szupermarketben feltankoltunk a túrára, s hát semmi sem volt olcsóbb, mint itthon, de ez betudható a tengerpart közelségének is szerintem. Útközben azután sorban tárultak elénk a tengerpart szebbnél szebb települései: Sutomore, Petrovac na Moru, Sveti Stefan.

Szólj hozzá!

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 7.nap Barbullush - Shkodra - Virpazar - Donji Štoj

2011.03.05. 14:53 :: adamnfl

7.nap

Reggel nyolc óra tájban indultunk tovább a hollandoktól Montenegró irányába. A délelőtti program Shkodra várának megtekintése volt.

10 komment

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 6.nap Novosela - Durres - Tirana - Kruja - Barbullush

2011.02.26. 12:50 :: adamnfl

6.nap

Letagadhatatlanul van egy különös hangulata egy helynek, ha reggel az ember felkel, kimegy a hotel erkélyére és ilyen és ehhez hasonló bunkerek szemeznek vele a semmi közepén.

Szólj hozzá!

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 5.nap Gjirokastër - Butrint - Porto Palermo - Vlora - Novosela

2011.02.22. 23:17 :: adamnfl

A kéthetes túra egyértelműen legizgalmasabb napjának leírása következik. Magyar szemmel a legérdekesebb, mivel Albánia szerintem Európa legkevésbé európai országa, ha szabad így fogalmaznom. Reggel a hotel éttermében egy kiadós reggelivel kezdtük a napot.

Szólj hozzá!

Címkék: albánia porto korfu palermo gjirokaster butrint ali pasa tepelena vlora

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 4.nap Misleševo - Elbasan - Berat - Gjirokastër

2011.02.20. 13:11 :: adamnfl

4.nap

A reggel hat órás sátorbontás után hét óra körül már a buszban is voltak a csomagok, hogy elindulhassunk a következő országot, Albániát felfedezni. Az albán határ eléggé közel volt a campinghez, így az útlevelek kéznél kellettek hogy legyenek. Én a túra előtt nagy sorállásra, fegyveres határőrökre számítottam, ami fogadott minket azonban több, mint meglepő volt: előttünk maximum ha két autó állt, és az útlevél ellenőrzés is úgy zajlott, hogy összeszedték az útleveleket, levitték pecsételtetni, majd valaki visszahozta. Még csak meg se nézték hányan vagyunk. 

3 komment

Címkék: albánia berat gjirokaster elbasan tepelena

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 3.nap Misleševo - Struga - Misleševo - Ohrid - Misleševo

2011.02.19. 22:44 :: adamnfl

3.nap

A reggel most is, mint legutóbb csodaszép volt. Ezúttal azonban már napfelkelte előtt felébredtem és mivel a sátramtól kb. 30 méterre volt a vízpart körbenéztem mi is a helyzet reggel. A camping érdekessége az volt hogy három oldalról kerítés védte, a tóparti sétányon azonban bárki ki-be sétálgathatott, így sok értelme nem volt a többi résznek. Még a túra előtti napon elhatároztuk Zolival és Ákossal, két régi barátommal, hogy szabadprogram keretei között felfedezzük Strugát. Ez a többnyire albánok lakta kisváros a sátorhelyünktől kb. 4-5 km-re lehetett, tehát úgy egy órányi sétára.

3 komment

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 2.nap Misleševo - Sv. Naum kolostor - Magaro (2254m) - Mišlesevo

2011.02.19. 17:49 :: adamnfl

2.nap

Elmondhatatlanul jó érzés úgy ébredni, hogy a Nap fénye az Ohridi-tó vizének felületén csillog, míg kétoldalról kétezer méter felett hegyek veszik körbe az embert. Reggel hét óra körül indultunk, s a nap fő attrakciójának az Albániába is áthúzódó Galičica-hegység ha jól emlékszem második legmagasabb csúcsának, a Magaronak a megmászása számított. Ohrid külvárosában megálltunk gyorsan egy közértnél, de utána már indultunk is dél felé. Elég sok üdülőrész mellett haladtunk el, ahol azonban nem volt nagy élet.

2 komment

Címkék: ohridi tó pogradec sv naum kolostor galičica hegység magaro

Macedónia, Albánia, Montenegró - Két hét a Balkánon: 1.nap Budapest - Prilep - Treskavec kolostor - Prilep - Misleševo

2011.02.17. 19:41 :: adamnfl

1.nap

Régi nagy vágyam volt, hogy távolabbi balkáni országokba is eljussak, ne csak a környező részeket járjam be. Szerintem nem csak én voltam úgy a túra előtt, hogy Macedóniáról a kopár hegyek jutottak csak eszembe, még régebbi utazásokról, amikor csak átszeltük az országot Thessaloniki és a görög tengerpart felé. Albániáról sok mindent hall az ember, szerettem volna utánajárni mi is igaz ezekből, míg Montenegrót szépsége miatt dicsérik mindenfelé. Ilyen és efajta "előítéletekkel" vágtam neki ennek a 13 napos útnak, s be kell hogy valljam, mind három ország jóval a várakozásaim felett teljesített. Ezalatt a szűk két hét alatt több élmény ért szerintem, mint az év többi részében összesen, érdemes lesz hát végigolvasni ezeket a leírásokat, elég sok érdekesség fog szerepelni ezekről az országokról. 

8 komment

Belgrádi egynapos, avagy a szerb főváros magyar szemmel (2010. július)

2011.02.12. 15:17 :: adamnfl

2010. július

Többször utaztam már keresztül Belgrádon az autópályán, de eddig mindig csak ilyen (többnyire éjszakai) rápillantás szintjén ismerkedtem a várossal, amikor Macedóniába vagy Görögországba mentem nyaralni. Pedig nem csak Párizs, hanem Belgrád is megér egy misét, de lehet, hogy kettőt is. Szerintem.

22 komment

3 napos kirándulás Bosznia-Hercegovinába - 3.nap Szarajevó - Vlasenica - Zvornik - Újvidék - Budapest (2009. április)

2011.02.10. 19:32 :: adamnfl

3.nap

Utolsó nap reggel egy nagyon hangulatos belvárosi étteremben reggeliztünk, ahol feltünően sok régi, Jugoszláviával kapcsolatos tárgy volt elhelyezve, kezdve itt a vörös csillagos poszterektől a szocialista országok zászlaján át egész a Tito poszterekig. Sőt, az egyik vitrinben Szabó Magda egyik eredeti, magyar nyelvű regénye volt elhelyezve.

Szólj hozzá!

Címkék: szarajevó újvidék száva novi sad vlasenica zvornik drina

3 napos kirándulás Bosznia-Hercegovinába - 2.nap Szarajevó - Počitelj - Mostar - Szarajevó (2009. április)

2011.02.09. 20:32 :: adamnfl

2.nap

Most pedig következzen a második nap leírása. Annak a napnak a reggelén nem gondoltam volna, hogy életem eddigi három legjobb napjának egyikéről lesz szó. Reggel még beugrottunk venni egy kis kaját a sarki közértbe, de aztán már indultunk is Jablanica felé. Az út első fele folyamatosan emelkedik, egész az Iván-hágóig (Ivan sedlo), ami 900m fölött található. Miközben másztunk felfelé a kisbusszal feltünő volt jobb kéz felől a rengeteg vasúti viadukt, hát hiába a vonatoknak is fel kell valahogy jönniük a hegyre. A hágó után hosszú lejtmenet, majd Konjic városánál csatlakoztunk a Neretva folyó folyásirányához. A város és környéke amúgy eléggé el van aknásítva, de ez az egész Neretva-völgyre elmondható sajnos.

1 komment

3 napos kirándulás Bosznia-Hercegovinába - 1.nap Budapest-Szarajevó (2009. április)

2011.02.09. 18:15 :: adamnfl

2009. április

1.nap

Bosznia - a szó hallatáról egész 2009 tavaszáig az országról a '90-es évek délszláv háborúja, a sokszázezer akna és Srebrenica jutott csak eszembe, némi történelmi emlékképpel megfűszerezve (Ferenc Ferdinánd elleni merénylet). Nem is tudom, hogy jött az ötlet, hogy pont Boszniába menjek...szeretek új országokat felfedezni, és egy évvel korábban Szerbiában egy túrán beszéltem pár Banja Lukából jött fiatallal.

13 komment

Címkék: bosznia szarajevó doboj zenica visoko maglaj

Üdvözlet!

2011.02.09. 16:25 :: adamnfl

Sziasztok!

Remélem örömmel fogjátok majd fogadni ezt a blogot, mert biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül számos rajongója van Európa eme részének. Leginkább az utazásaim leírása lesz itt látható, de számos aktualitás is helyet kap majd. A kommentekben várom majd a Ti élményeiteket, tapasztalataitokat is!:)

1 komment

süti beállítások módosítása